הערך הכלכלי של הבית הירוק

בעידן זה הולך וגובר העיסוק בנושא הסביבתי והמודעות הירוקה.
חברות מפתחות טכנולוגיות חדשות לניצול מקורות אנרגיה טבעיים, בעלי מקצוע ועסקים נפתחים כדי לתת מענה לביקושים חדשים, ממשלות נדרשות לעמוד בסטנדרטים בינלאומיים חדשים, ומקורות הידע בנושא הולכים ונעשים עשירים יותר. כל אלה נותנים מענה לסוגיות כמו שינויי האקלים (מה שבעבר נקרא "ההתחממות הגלובלית"), נזילות מקורות האנרגיה המתכלה, זיהום אוויר, זיהום הקרקע ומקורות המים, ועוד.

השיח בנושא הוא ערכי וחשוב, והוא פותח את עינינו לנושאים שחשיבותם הולכת וגוברת, וגורם לנו להתעניין ולהבין מה אנו יכולים לעשות בחיי היומיום, על מנת לתרום, או לכל הפחות לא להזיק, להשפעה שיש לנו על כדור הארץ ועל הסביבה. למי שמשכיל להתעניין, ההשלכות מוכרות. לנושא הסביבתי השפעה על הבריאות שלנו, על תנאי המחייה שלנו, על העולם שנוריש לדורות הבאים, ועל הפיננסים שלנו.

בזמן שמירב השיח עוסק בפן הערכי, נראה שרוב הציבור אינו מתעניין בתחום הסביבתי, וברור שאין הוא מתכוון להתאמץ ולשנות דפוסי חיים על מנת לעשות משהו כדי להשפיע על מה שנתפס כמרוחק וערטילאי. ייתכן כי אנשים מרגישים שלפעולות שלהם אין השפעה משמעותית על העולם.
כאן באה לידי ביטוי החשיבות הפיננסית של הנושא הסביבתי. אנשים שמתאמצים לחקור ולחפש את הדרכים לנהל משק בית ירוק יותר, או במילים אחרות, כזה שמוריד את התלות שלו במקורות אנרגיה חיצוניים, מגלים יתרונות כלכליים משמעותיים לצד אלה הערכיים. לדוגמה, פוטנציאל החיסכון מהתקנת מערכת השקייה חכמה הינו 130 ₪ בממוצע בחודש. בימינו, מי שמבקש ליצור לעצמו בית ירוק יותר, כבר אינו חייב למלא את ביתו במערכות מיושנות ולא אופנתיות. בשוק קיימים כיום מגוון מוצרים עדכניים וחכמים אשר מקלים על חייהם של יושבי הבית, ובנוסף נותנים הזדמנות לחיסכון משמעותי בכסף, כמו לדוגמה מתחום הבית החכם. זהו כינוי לבית שבו התהליכים הטכנולוגיים והחשמליים נעשים בצורה ידידותית ופשוטה, כשהמטרה היא להקנות ליושבי הבית מקום בטוח לחיות בו לצד נוחות, שליטה ובקרה על הנעשה בבית. בית חכם מאפשר ליושביו לקבל עדכונים על מערכות הבית, כמו מיזוג אוויר, מוצרי חשמל, השקיית הגינה, טלוויזיה, שמע ועוד.

יש היום הזדמנות מצוינת לנצל את הפיתוחים המתקדמים הקיימים בשוק, ולשדרג את הבית בהשקעה לא גבוהה (לרוב 3,000-6,000 ₪). בהשקעה כזאת ניתן ליהנות מנוחות גדולה יותר ומחשבונות חודשיים נמוכים יותר. לדוגמה, ניתן באמצעים כאלה להפחית מעלויות אחזקת מוצרי חשמל שעולים כסף סביב השעון בגלל פונקציות השהייה (standby). לצורך העניין, פינת המולטימדיה בסלון עולה בערך 30 ₪ בכל חודש, על הזמן שלא נעשה בה שימוש. מכאן זה רק שאלה של זמן: כמה זמן עד להחזרת ההשקעה הזאת? ובכן, לרוב התשובה היא לא יותר מ24 חודשים, וכשחושבים על אורך החיים המתוכנן לשהייה בבית שלרוב מתחיל ב15 שנה, ברור שההשקעה תוחזר כמה וכמה פעמים. ואם אלה לא מספיקים לכם, תזכרו שבהשקעה הזאת אתם מפחיתים מהפגיעה שלכם בכדור הארץ שתורישו לילדיכם.

בועז טולידאנו
הכותב הינו יועץ להתייעלות אנרגטית ופיננסית בעל עסק לאבזור חסכני ויעיל של הבית –www.economind.co/hebrew